DOBROTY od Jiřinky

Jak bych vůbec mohl uvádět nejzajímavější recepty od známých umělců, kdybych zde vynechal „Jiřinku“ Bohdalovou (dnes 94 let). Herečku všeobecně známou a uctívanou. Hvězdu, která měla a má velmi blízko k hlavně tradiční gastronomii. Vydala ve spolupráci se Slávkou Kopeckou několik knih o kuchaření plné receptů nejrůznějších známých osobností. Uvádí populární televizní pořady o domácím kutilství a samozřejmě vaření. Ale hlavně umí sama dokonale vařit, jak se o tom mnozí přátelé, zejména herci, mohli osobně přesvědčit.

Její tatínek byl odsouzen v roce 1954 za velezradu, konkrétně za napomáhání k emigraci po roce 48. A tak musela jako malá být k ruce mamince v kuchyni. Naučila se od ní mnoho kuchařských fíglů a brzy se z ní stala dokonalá kuchařka. Nejraději vaří svým blízkým, a také prý jsou jejím oblíbeným čtením sbírky receptů. „Nejlépe se odpočinu, když se naložím do vany a v klidu si tam čtu nejrůznější recepty a ty se pak snažím sama vyzkoušet. A docela mi to prý jde!“.

Ještě, než vám představím pár jejích oblíbených receptů, tak jednu zajímavost od Jiřího Sováka:

Víte, jak vznikl hlásek Křemílka a Vochomůrky? S Jiřinou jsme točili Přísně tajné premiéry a na jedné scéně jsme se nemohli dohodnout. Byli jsme někde v roští a jak jsme oba impulzivní, ona mi vrazila facku a já jí trochu přiškrtil. Frič na nás volal, co je s námi a ona mu tím srandovním přiškrceným hláskem volala: Pane režisére, my si tady s Jirkou vysvětlujeme takovou maličkost. Ta úžasná kombinace něžňoučkého dětského hlásku s hrubým násilím nakonec vyzněla dobře pro celou Československou kulturu, protože ona si tu mutaci výborně osvojila. Ovšem: „autorem jsem já, k autorství se hrdě hlásím“.

Paní Bohdalová miluje jednoduchá, leč pikantní jídla. Určitě mnohé zvládnete sami. Populární u jejích přátel je „Tondovo kuře“, nazvané tak na počest a k chuti známého režiséra Antonína Moskalyka.

Potřebujete k tomu kuřecí stehna (2-4), 1 bílou cibuli, kořenovou zeleninu, hlavně mrkev, 1malý rajský protlak, 3 lžíce kečupu. Pak 1 bobkový list, provensálské koření, pepř, sůl, 3 stroužky česneku jalovec, olej, 1 lžíci cukru.

Zapékací misku vymažeme olejem a na dno naskládáme na kolečka nakrájenou cibuli, a kořenovou zeleninu na plátky. Na tento základ dáme osolená a opepřená stehna která pořádně potřeme prolisovaným (nejlépe ale utřeným) česnekem. Pak smíchaným protlakem a kečupem. Ten osladíme trochou cukru. Přidáme bobkový list, pár kuliček jalovce a trochu zalijeme vodou. A pak pečeme přiklopené tak třičtvrtě až hodinu až stehýnka zezlátnou. Dáme je stranou a zeleninu promícháme s šťávou.

Nejlepší jsou domácí halušky. Ty připravuje také jednoduše:

Na jednu velkou bramboru 2 – 3 lžíce polohrubé mouky, 1 vajíčko a trochu soli.

Brambory nastrouháme najemno, přidáme vajíčko, mouku, případně trochu mléka na zředění, ale může být i voda, těsto by nemělo být řídké. Do osolené vařící vody pak přes haluškovací sítko protlačujeme kousíčky těsta. Můžete je ale vhazovat do vody i z prkýnka nožem či lžičkou po malých kouscích. Chce to trochu cviku. Když halušky vyplavou, tak je sítkem hned sbíráme a dáváme do teplé misky. Jako příloha se hodí snad ke všemu. Mohou se na talíři přelít podle druhu pokrmu třeba trochu sádla nebo výpečky či základem ze zeleniny, prostě trochu ochutit.

Jsou výborné jak k masu, tak i třeba k žampionům na smetaně, jindy vylepšené brynzou s osmaženou slaninou atd.

V této souvislosti mě napadlo představit vám i některé zajímavé recepty třeba na rychlé knedlíky ze syrových brambor:

S využitím pečiva:

Nastrouháme tři velké brambory, přidáme 1 vejce, 3 až 4 nakrájené rohlíky, 5 utřených stroužků česneku, trochu majoránky, 2 lžíce hrubé mouky, sůl.

Necháme rozvařit vodu a osolíme. Tvarujeme kulaté knedlíky velké asi jako dlaň, vaříme 20 – 25 minut.

Rozkrojíme na poloviny.

Podobných receptů na knedlíky ze syrových brambor je více, v mnohém se vzájemně podobají. V různých receptářích tak najdeme například:

Klouzáky:

Nastrouháme 250 g syrových brambor (vodu nesléváme) přidáme 4 starší rohlíky na kostičky a jedno vejce. Z toho tvoříme koule asi jako pingpongový míček) a vaříme ve slané vody zhruba 7 minut!! Žádná mouka a jiné koření.

Rohlíkové bosáky:

Na 1 velký brambor 1 rohlík. Oloupané brambory nastrouháme (lze i rozmixovat) vodu slijeme. Rohlíky na kostky, zamíhat, osolit, malé koule vaříme asi 10 minut.

Tak dobrou chuť a ať se Vám vaří a daří!

Václav Soldát