Kdo pil „humříl“, kdo nepil, taky!
Je sezóna dovolených, volna a odpočinku, a tím pádem i nejrůznějších mejdanů, párty, táboráků, grilování, posezení s přáteli, tedy příležitostí k pojedení a popití. Ne, že by to nebylo i v jiném ročním období, ale v této době je to nějak intenzivnější.
Nedalo mi to, a tak jsem pro nás z různých pramenů vybral několik informací i rad, jak si hlavně s alkoholickým pitím bez nějakých problémů užívat.
Nemějte obavy nebudu nikoho přesvědčovat k abstinenci. Vzpomněl jsem si na doby začátku tzv. normalizace, tedy po roce 1969, kdy se masově zakládaly a již existovaly kluby mládeže. A tehdy přišla jedna soudružka inspektorka školství v Praze s návrhem, aby se všechny kluby předělaly na nealkoholické kavárny a mléčné bary. Nějak jsem se k tomu připletl a přesvědčoval soudružku, že nikdy žádná prohibice nevyhrála, k ničemu nebyla, ale naopak spíše přispěla k nárůstu alkoholismu. Źe je spíše důležité, učit mladé kulturně pít. Dopadlo to až tak, že si na nás stěžovala na ÚV KSČ, že podporujeme alkoholismus mládeže. Naštěstí jsem se s ní již nemusel setkat a kolegové se jí vyhýbali jako čert kříži.
Takže hlavně a předem to nejdůležitější:
Kolik toho můžeme vypít a kdy můžeme sednout za volant. Jak rychle se alkohol odbourává.
Na to žel neexistuje žádné jednoduché pravidlo. Lékaři v různých studiích uvádějí výpočty, které si můžete zkusit vyhledat, jak to funguje u vás konkrétně. Ono to totiž hodně záleží na vaší váze, fyzické i psychické kondici, pohlaví, stravovacích zvyklostech, kvalitě požívaného alkoholu a dalších okolnostech. U nás je u řidičů vyžadováno nulové promile, i u zbytkového alkoholu po včerejším flámu.
Ale obecně platí určitá pravidla
Traduje se, že třeba ženy mají dokonce doporučeno vypít cca 2 dcl a muži 4 dcl. vína denně. To souvisí s tím, že Světová zdravotnická organizace schválila jakýsi kompromis různých studií, že u mužů je hranice 60 g. alkoholu na den, u žen třetina. Je to z již uvedených důvodů ovšem relativní.

Zase jen průměrně:
1 promile se rovná 1 g alkoholu na 1000 gramů (1 l) krve. Dospělý člověk má v organismu cca 5 litrů krve. Při 6 – 8 promile už dochází k otravě alkoholem.
Nechal jsem si spočítat možné dávky alkoholu při váze 90 kg a standardních dalších podmínkách. A dostal jsem tyto výsledky na 1 (jedno) promile:
3 dvanáctky piva, nebo 4 desítky nebo
3 – 3,5 dcl 12% vína nebo
4 panáky alkoholu cca 38%.
A to se odbourává zhruba 5 hodin!!!
U váhy 80 kg mi vyšlo půl (0,5) promile na 1 dvanáctku, nebo 2 dcl vína, nebo jeden malý panák a odbourává se cca 2,5 hodiny.
Jsou to jen orientační údaje, ale nejrůznější autority uvádějí téměř podobné. Tak si to můžete přepočítat na sebe.
Pozor na zbytkový alkohol od večera. Někteří lékaři uvádějí, že se odbourává 18 – 24 hodin!!!
Mimochodem, u nás je zvykem dávat si na rychlejší vystřízlivění kávu. Malér je ale v tom, že káva ještě zesílí působení alkoholu. Koncentrace se zlepší jen na krátkou dobu, ale obsah alkoholu v krvi neklesne. Naopak výzkumy prokázaly, že kofein dokonce zpomaluje odbourávání alkoholu v krvi.
Ale podívejme se na některé nápoje a jejich užívání blíže:
Když jste si dali (někde naštěstí i dnes, zejména na vesnicích a malých městech) velké pivo, tak to bylo půl litru. Dnes ale leckde jako velké pivo dávají 0,4 litru (i na velkých hudebních festivalech), to je tzv. evropská norma.
Podobně to je s panákem. Dříve velký 0,5 cl, malý 0,3 cl, dnes 0,4 velký a malý také o něco, nevím, méně. A ceny spíše rostou.
Na mejdanech, u vody, u táboráku si můžete dávat pivo z lahve, víno z voskovaných či plastových kelímků, alkohol z vyhazovacích plastových kalíšků. Není ale nejlepší, pít alkohol přímo z lahve (do nedávna byla ale móda pít tzv. mexické pivo z třídecové lahve přes plátek citronu). To už je známkou buď vysoké opilosti nebo zcela buranského chování. Navíc si tak nemůžete změřit spotřebu, pokud to vůbec potřebujete.
Je dobré si uvědomit, v jaké společnosti popíjíte a v jakém prostředí. V neformální atmosféře se můžete více odvázat, ale třeba na přátelské schůze s návštěvou doma je dobré vybudit ze sebe více džentlmena. A to se dává najevo třeba tím, že nápoje podáváte ve správném skle, jak držíte skleničku, jak si ťukáte, jak a jak často připíjíte atd. Mimochodem, v lepší společnosti a restauraci se třeba i pivo podává ve skleničkách na nožičce. Je o tom dostatek návodů etikety, třeba i moje „Nebuď buran“, kteroužto vydalo nakladatelství Olympia.
V přátelské společnosti si například můžete „ťukat“ s každým, ať pije cokoliv, v tzv. lepší si ťukáte jen víno s vínem, v pivnici je vhodné opět nechat zazvonit půllitrům, jinak v té nóbl společnosti je vhodné proti okolostojícím jen „pozvedávat sklenku“.
Ale na závěr pár mouder a zajímavostí:
Za prvního vinaře je považován již praotec Noe. První kniha Mojžíšova praví: „Noe pak obírajíce se zemí, začal dělati vinice. A pije víno, opil se, a obnažil se uprostřed stanu svého…“
Ale třeba Julius Caesar věděl, že víno chrání před onemocněním střev, takže jeho vojáci museli denně vypít určité množství vína.
Víno všeobecně patřilo i mezi léčebné prostředky. Již svatý Benedikt doporučoval víno proti „slabosti, která v člověku sídlí“. Opatka Hildegarda ho doporučovala proti žaludečním bolestem, zácpě. Nicméně také tvrdila, že „víno podněcuje chlípnost“.

Jakýsi Eubulus 375 let před naším letopočtem to asi vymyslel nejlépe:
„Tři poháry míchám pro střídmé. Jeden na zdraví, ten se pije nejdříve, druhý na lásku a radost, třetí na spaní. Když je tento třetí pohár vypit, jdou moudří hosté domů. Čtvrtý pohár je už na vznětlivost, pátý na prudkost, šestý na opilecký rámus, sedmý na modřinu pod okem, osmý na policii, devátý na žlučovitost a ten desátý na zuřivost a rozbíjení nábytku“.
Takže „Na zdraví“!
PhDr. Václav Soldát
PS: Nemohu si ale pomoct, „šedivá je všechna teorie, strom života věčně zelený“, raději to ale nikomu nedoporučuji.
Lékaři varují před požíváním vína mimo jiné u ledvinových a žlučníkových potížích. Když mě potkala před mnoha lety ledvinová kolika (je to drsný zážitek), tak mi po dlouhém a neúspěšném léčení doporučil jeden stařičký primář, abych denně před snídaní na lačno vypil, nevím proč, zrovna 8 lahví Plzně. Byl jsem na nemocenské, sehnal Plzeň, zavřel se doma a „léčil se“. Vysadil Penicilin. Za týden bylo po bolestech a od té doby prakticky v pořádku.
Nevím, nedoporučuji. Ale dodnes děkuji a naučil jsem se pít pivo.