Nezapomenutelná Stella
Komediantka a známá kuchařka.
Samozřejmě Vás napadlo celé jméno: Stella Zázvorková (14. 4. 1922 – 18. 5. 2005). Velká herečka malých, ale i hlavních rolí. Natočila na dvě stě filmů, televizních inscenací či seriálů. Energická, hubatá, nic si nenechala líbit, dokonalá komička, „ženská od rány“. Ale také jedna z vynikajících „hereckých“ kuchařek. Vždy vítaný host v každé společnosti. Na Werichova vánoční setkání, která byla původně určena jen pro mužskou společnost, prý hostitel rozhodl „pozvěte také ty dva chlapy, Zázvorkovou a Adamovou“. A vůbec se tam dámy neztratily.
Říká: “Jsem šťastná, že v mém životě měli tak důležité místo jako přátelé Miloš Kopecký, Miroslav Hormíček či Jan Werich.“
Připomeňme si třeba její role: Limonádový Joe, Pane, vy jste vdova, Slaměný klobouk, Utrpení mladého Boháčka, Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách, Zítra to roztočíme, drahoušku a jistě si vzpomenete na další. Seriály Tři chlapi v chalupě, Hříšní lidé města Pražského, Létající Čestmír či Arabela. A její excelentní role s Janem Werichem: Uspořená libra či Medvěd.
V jednom rozhovoru řekla: „Miluji smích, toužím ho slyšet z publika, je to určité narkotikum. To je můj balzám, elixír mládí.“ Nebo jinak: „Člověk v mládí vidí věci jen napůl, ale ve stáří by měl umět říci: Díky za všední život!“
Jako řada jiných hereček a hvězd zábavního umění také proslula tím, že dobře a ráda vařila, zvláště pro své kamarády. Už to bylo dávno, kdy hostila společnost, kde v čele byli Bohuš Záhorský a Eduard Kohout. Připravila jim papáníčko jak se patří. Když Kohout odcházel, tak jí řekl: „Myslel jsem, že je jen jedna vynikající kuchařka, ale jste dvě“. Tou první myslel Jiřinu Šejbalovou.
Od té se paní Stella naučila jeden „fígl“, můžete si ho doma zkusit. Když děláte husu, je důležité mít v troubě hrníček s vodou. A když je husa upečená, je dobré jí postříkat studenou vodou.
Ale vrátíme se k dobrotám paní Stelly. Třeba taková kachna:

„Na nakrájenou rozpálenou slaninu dám na kostičky nakrájenou housku a trochu opeču. Přidám naškrábaná játra, hrstičku nasekané petržele a dvě polévkové lžíce pažitky, dva stroužky prolisovaného česneku, mletý kmín, malinko muškátového oříšku a v malém množství mléka dvě rozšlehaná vejce. Nádivku promíchám, kachnu naplním a sešiji. Peču v troubě napřed prsíčky dolů, až je kachna zlatohnědá a měkká. Podávám s vařeným bramborem a špenátem nebo s hranolky a salátem z čínského zelí.“
Pro pány má připravený jednoduchý krůtí guláš:
1 kg krůtího masa, ½ kg cibule, 2 hlavičky (!) česneku,
2 papriky, 1-2 rajčata,
Chilly koření, červená paprika, sádlo.
Krůtí maso nakrájíme na kostičky a necháme odležet! Na sídle zpěníme cibuli, přidáme maso a když pustí šťávu, přidáme mletou papriku, sůl. Před dokončením na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata, papriky a prolisovaný česnek. Vše necháme dodusit do měkka. Mírně zahustíme polohrubou moukou rozmíchanou v troše vody. Na konec přidáme Chilli a na talíři posypeme kolečky cibule. Nejlépe je to s chlebem.
A protože je léto a zeleniny dostatek, a nemáme se přejídat, tak ještě jednoduchá zeleninová polévka:
100 g mrkve, 50 g celeru, 50 g kořenové petržele, 1 cibule
jako pokračování 20 g hrášku, 50 g květáku, 1 šlehačka
sůl, muškátový květ, petrželka
Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky, zalijeme 1 litrem vody, osolíme a vaříme do poloměkka. Přidáme nakrájenou cibuli, květák, hrášek a vaříme. Z másla a mouky připravíme jíšku, dáme do polévky a 10 minut povaříme. Zjemníme šlehačkou. Dochutíme muškátovým květem a petrželkou, solí podle chuti.

Paní Stella vydala řadu zajímavých kuchařek. Počtěte si a zkuste doma.
Zavzpomínejte.
Dobrou chuť!
Václav Soldát